Home » Informatie » Bergen

Informatie Bergen

Bergen is een uniek dorp, gelegen in de Provincie Noord-Holland. Het is al honderden jaren oud. Al in het midden van de tiende eeuw wordt het dorp Bergen in stukken vermeld. Het was toen nog maar een klein buurtschap.

Bos, duinen, zee (het strand ligt op ca. 4 km) en polderland zijn de ingrediënten die het dorp Bergen tot een heerlijkheid maken. Bergen is van oudsher een karakteristiek kunstenaarsdorp met een levendig centrum in een zeer lommerrijke omgeving, grenzend aan de duinen. Een heel fraai dorp met alle ingrediënten voor heel veel wooncomfort.

Bergen oefende in de loop der jaren een grote aantrekkingskracht uit op schilders en schrijvers. Velen verkozen Bergen tot hun werk- en woonplaats en gaven het de uitstraling van kunstenaarsdorp

Vandaag de dag is Bergen een rustieke familiebadplaats (ca. 16.000 inwoners) voor wie op zoek is naar rust, nostalgie en cultuur, maar waar tevens genoten kan worden van winkelen goede restaurants met leuke terrassen en een bruisend uitgaansleven. Een strandwandeling langs de altijd weer boeiende Noordzee of een fiets- of wandeltocht  in de duinen en de bossen, wat dacht u daarvan?

Dit is genieten met volle teugen voor iedereen!
Sportfaciliteiten in Bergen: paardrijden, tennis, hockey, balsporten etc. alsmede een 18-holes golfbaan en zelfs een skischool met een prachtige skibaan! Het dichtstbijzijnde NS Station bevindt zich in Alkmaar (ca. 4 km). Amsterdam en de Luchthaven Schiphol liggen op ca. 45 autominuten verwijderd.

Een aantrekkelijke bijkomstigheid is het feit dat Bergen één van de negen Europese scholen in Europa huisvest. Er wordt gedoceerd in het Frans, Duits, Engels, Italiaans en Nederlands. In overleg ook mogelijk in andere talen  van de Europese Unie les te krijgen.

 

 

 

Door de Europese School in Bergen wonen er veel verschillende nationaliteiten in Bergen,  tevens bezoeken heel veel buitenlandse toeristen het dorp het hele jaar door.
Dit betekent een geheel eigen sfeer in dit veelzijdige dorp!

 

Sinds ongeveer 1900 is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburgh in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals (de Holland Music Sessions in augustus en Jazz & Sail in het eerste weekend van september) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunst10daagse in oktober).

In Bergen staat ook het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst (1888-1976), de"Prins der Nederlandse Dichters". Hij woonde er van 1918 tot zijn dood in 1976. Sinds 2002 wordt het A. Roland Holsthuis aan de Nesdijk bij toerbeurt bewoond door verschillende schrijvers en dichters, die er vaak de laatste hand leggen aan nieuw te publiceren werk.

Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat ontstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen. Voor meer informatie over Bergen kijkt u op;

 www.bergen-nh.nl   nuttige informatie en belastingen

 www.esbergen.eu/  Europese School

 http://bergenaanzee.com/nl-nl/webcam/beachcam-bergen-aan-zee/  webscam Bergen aan Zee

 http://bergen-binnen.nl/maps/ algemene en toeristen info

www.visitmybergen.nl toeristen info

www.booking.com hotel boeken

www.bedandbreakfast.nl hotel boeken