Home » Informatie

Informatie

Alkmaar

Alkmaar is een gezellige middelgrote stad in de Provincie Noord-Holland. Alkmaar telt ongeveer 105.000 inwoners. Het is de derde stad in de Noord-Holland, na Amsterdam en Haarlem. Alkmaar heeft een historisch centrum met 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. De stad staat bekend als "de kaasstad". Een gezellige mooie stad en een prima plek om te wonen.

De grootste toeristische attractie van Alkmaar is de kaasmarkt. Van de eerste vrijdag in april tot eerstse vrijdag in september wordt nog steeds wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden, van 10 tot 12.30 uur op het Waagplein. Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt. Het is dan ook een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers.
Sinds 1593 wordt de kaasmarkt gehouden op het Waagplein in Alkmaar. Zie voor meer informatie www.kaasmarkt.nl

Een inwoner van Alkmaar heet een Alkmaarder, maar wordt in de volkstaal ook wel kaaskop genoemd.Het beschikt over twee spoorwegstations: station Alkmaar en station Alkmaar Noord. Verder zijn er plannen het aantal stations uit te breiden naar drie en een compleet nieuw tramnetwerk voor de stad.

Alkmaar beschikt over voor deze stad karakteristieke oude grachten, cafés, restaurants en winkels. Alkmaar is alom bekend om zijn vele hofjes, onder andere het 16e-eeuwse hofje van Sonoy en het Wildemanshofje. De stad kent vele grachten met huizen uit de 16e tot de 19e eeuw. De bekendste bezienswaardigheden van Alkmaar worden hieronder opgesomd.

 • Accijnstoren
 • Grote of Sint-Laurenskerk
 • Hooge Huys
 • Huis met de Kogel
 • Huize Egmont
 • Kaasfabriek Eyssen
 • Moriaanshoofd
 • Nieuwe of Sint-Sebastiaandoelen
 • Stadhuis
 • Vismarkt
 • De Vigilantie
 • De Waag
 • Watertoren
 • Het Beatles Museum
 • Het Hollands Kaasmuseum 
 • Nationaal Biermuseum "De Boom"
 • Stedelijk Museum Alkmaar

 

Voor meer informatie;

www.alkmaar.nl  algemene infornatie en belastingen

www.alkmaarprachtstad.nl  toeristen informatie

www.booking.com hotel boeken

Bergen

Bergen is een uniek dorp, gelegen in de Provincie Noord-Holland. Het is al honderden jaren oud. Al in het midden van de tiende eeuw wordt het dorp Bergen in stukken vermeld. Het was toen nog maar een klein buurtschap.

Bos, duinen, zee (het strand ligt op ca. 4 km) en polderland zijn de ingrediënten die het dorp Bergen tot een heerlijkheid maken. Bergen is van oudsher een karakteristiek kunstenaarsdorp met een levendig centrum in een zeer lommerrijke omgeving, grenzend aan de duinen. Een heel fraai dorp met alle ingrediënten voor heel veel wooncomfort.

Bergen oefende in de loop der jaren een grote aantrekkingskracht uit op schilders en schrijvers. Velen verkozen Bergen tot hun werk- en woonplaats en gaven het de uitstraling van kunstenaarsdorp

Vandaag de dag is Bergen een rustieke familiebadplaats (ca. 16.000 inwoners) voor wie op zoek is naar rust, nostalgie en cultuur, maar waar tevens genoten kan worden van winkelen goede restaurants met leuke terrassen en een bruisend uitgaansleven. Een strandwandeling langs de altijd weer boeiende Noordzee of een fiets- of wandeltocht  in de duinen en de bossen, wat dacht u daarvan?

Dit is genieten met volle teugen voor iedereen!
Sportfaciliteiten in Bergen: paardrijden, tennis, hockey, balsporten etc. alsmede een 18-holes golfbaan en zelfs een skischool met een prachtige skibaan! Het dichtstbijzijnde NS Station bevindt zich in Alkmaar (ca. 4 km). Amsterdam en de Luchthaven Schiphol liggen op ca. 45 autominuten verwijderd.

Een aantrekkelijke bijkomstigheid is het feit dat Bergen één van de negen Europese scholen in Europa huisvest. Er wordt gedoceerd in het Frans, Duits, Engels, Italiaans en Nederlands. In overleg ook mogelijk in andere talen  van de Europese Unie les te krijgen.

 

 

 

Door de Europese School in Bergen wonen er veel verschillende nationaliteiten in Bergen,  tevens bezoeken heel veel buitenlandse toeristen het dorp het hele jaar door.
Dit betekent een geheel eigen sfeer in dit veelzijdige dorp!

 

Sinds ongeveer 1900 is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburgh in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals (de Holland Music Sessions in augustus en Jazz & Sail in het eerste weekend van september) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunst10daagse in oktober).

In Bergen staat ook het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst (1888-1976), de"Prins der Nederlandse Dichters". Hij woonde er van 1918 tot zijn dood in 1976. Sinds 2002 wordt het A. Roland Holsthuis aan de Nesdijk bij toerbeurt bewoond door verschillende schrijvers en dichters, die er vaak de laatste hand leggen aan nieuw te publiceren werk.

Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat ontstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen. Voor meer informatie over Bergen kijkt u op;

 www.bergen-nh.nl   nuttige informatie en belastingen

 www.esbergen.eu/  Europese School

 http://bergenaanzee.com/nl-nl/webcam/beachcam-bergen-aan-zee/  webscam Bergen aan Zee

 http://bergen-binnen.nl/maps/ algemene en toeristen info

www.visitmybergen.nl toeristen info

www.booking.com hotel boeken

www.bedandbreakfast.nl hotel boeken

Schoorl

Schoorl is een dorp in de gemeente Bergen.

Een gezellig dorp, grenzend aan het dorp Bergen, gelegen aan Nationaal Park de Schoorlse Duinen, met de breedste en hoogste duinen van heel Nederland (54m).  Het strand is alleen per fiets te bereiken, dat maakt het een mooi rustig strand. Het dorp staat bekend om zijn gezellige centrum vol terrasjes en restaurants. De klimduin, midden in het dorp, is ook al zo’n leuk extraatje. Een leuke en heel bekende attractie voor kinderen.

Brede Duinenroute
Bij bezoekerscentrum De Schoorlse Duinen, kun je terecht voor een les over de natuur en de duinen. Hier hebben ze ook de duinplattegrond, een aanrader als je niet in de duinen wilt verdwalen. De Brede Duinenfietsroute loopt ook door het dorp. Deze route wordt verkocht door de VVV in Bergen, waar deze ook start.
Ben je een mountainbiker? Dan heb je pas echt geluk! In het duingebied tussen Schoorl en Bergen ligt het mooiste – maar ook zwaarste parcours van Nederland.

Voor meer informatie;

www.bergen-nh.nl algemene informatie en belastingen

www.schoorl.com toeristen informatie

Heiloo

Heiloo is een leuk dorp, ten zuiden van Alkmaar, ook wel het “Wassenaar van Amsterdam”  genoemd, omdat er veel Amsterdammers wonen.

Het dorp, met aan de noordkant het Heilooërbos, een mooi maar klein bos om heerlijk te wandelen, is rustig, maar heeft wel een levendig centrum met een groot overdekt winkelcentrum.

Bezienswaardigheden in Heiloo zijn Landgoed Nijenburg (1710), een prachtig landgoed, waar ook wandelingen gemaakt kunnen worden en waar de historische Vereniging Oud Heiloo rondleidingen organiseert door Nijenburg. Voor meer informatie zie de website www.oudheiloo.nl.

Ook het “witte” kerkje uit de elfde eeuw is een bezichtiging waard www.wittekerk.nl

Verdere informatie over heiloo kunt u vinden op


www.heiloo.nl  algemene informatie en belastingen

www.heiloo-online.nl toeristen informatie

Nederland

Algemene informatie over Nederland ; www.holland.com  en www.holland-info.nl

 

 

 

Europese school

De Europese School in Bergen is opgericht in 1963 in verband met het Onderzoekscentrum van de Europese Unie in Petten, 14 km. ten noorden van Bergen. Het is de enige Europese School in Nederland met lager- en middelbaar onderwijs (4 – 18 jaar). Leerlingen kunnen veertien jaar op de Europese School zitten: twee jaar op de kleuterschool, vijf jaar op de basisschool gevolgd door zeven jaar op de middelbare school die opleidt voor het Europese Baccalaureaat. Het Europese Baccalaureaat wordt erkend in alle lidstaten van de Europese Unie en in een aantal landen daarbuiten. Leerlingen die het Europese Baccalaureaat hebben behaald, hebben dezelfde rechten en voordelen in hun land van herkomst als leerlingen die in eigen land een gelijkwaardig diploma hebben behaald. Ze hebben dus evenveel recht op toelating tot elke universiteit op HBO-opleiding.

De Europese School biedt onderwijs dat de voordelen van nationale en internationale scholen combineert. Naast grote aandacht voor eigen taal en cultuur van de verschillende lidstaten wordt de basis gelegd voor het kweken van begrip voor andere culturen en voor een mogelijke toekomst in Europese of andere internationale instellingen.

Er wordt in diverse talen van de Europese Unie les gegeven.

Voor meer info; www.esbergen.eu

Een veilige, happy, relaxte, maar toch stimulerende en uitdagende meertalige leeromgeving!

Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit hetJiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en aan 't IJ.

Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg stadsrechten rond 1300 en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste handelssteden ter wereld. Bevolkingsgroei leidde vanaf het eind van de 16e eeuw totstadsuitbreidingen, waaronder de grachtengordel, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat en tot dé bezienswaardigheden van de stad behoort. Andere attracties zijn het Paleis op de dam, musea, zoals het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis, de Wallen en de coffeeshops. Amsterdam heeft twee universiteiten en telt de meeste nationaliteiten ter wereld. Werken in Amsterdam en wonen in Alkmaar, Bergen, Heiloo of Schoorl? Een goede keuze! Een mooie woonomgeving, bij duin en strand! Europese School voor de kinderen! Rust en ruimte, strand en bos! Quality of life, op slechts 45 autominuten van Amsterdam.

Voor meer info over Amsterdam zie; www.amsterdam.nl en www.amsterdam.info